Algemeen

Een Daikin, Nibe of Remeha warmtepomp, welke moet ik hebben?

Wouter Stemerdink
September 2, 2024
4 minuten leestijd

Weet jij de weg als je een passend warmtepompsysteem wilt kiezen voor jouw woning? Waar moet je op letten, wat is belangrijk, en wat zijn valkuilen? Deze post behandelt aspecten waar je op kunt letten bij jouw keuze, en bespreek deze met ons.

Keuzestress

Inmiddels is de hele wereld aan de slag met het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarmen. De warmtepomp is het meest toegepaste alternatief, en blijft dat ook volgens verwachting van analisten. De markt wordt overspoeld door nieuwe aanbieders van warmtepompen: inmiddels zijn er meer dan 100 merken warmtepomp verkrijgbaar in Nederland. Soms verschillen deze vrijwel niet van elkaar, en soms wel degelijk.

Op diverse aspecten kunnen warmtepompen uiteen lopen, zoals bijvoorbeeld:

• functionaliteit, welke taken kan de warmtepomp uitvoeren

• kwaliteit of dimensionering van onderdelen;

• aansturing ervan door software;

• het gebruikte koudemiddel (het drijfgas)

• gebruikersinterface, intuïtief of onduidelijk, beknopt of uitgebreid

• uiterlijk, ouderwets of modern

• omvang, compact of ruim

• installatiegemak

• robuustheid

• aanschafprijs

• merkbelofte en marktpositie

• eigen onderzoek, ontwikkeling en productie door fabrikant, of alleen assemblage van goedkope componenten

• achtergrond van de fabrikant, nieuw of gevestigd, ervaren of starter

• beschikbaarheid reserve-onderdelen lange termijn

• service aan eindgebruiker en installatiebureau

• garantieomvang en -periode, en bereikbaarheid

• kennis bij installatiebedrijven over het product

• hoeveelheid uitval en storingen

Als beslisser over een investering hierin is het ondoenlijk om een compleet overzicht hierin te krijgen. Wel is het mogelijk om op het oordeel van vertrouwde kritische ontwerp- en installatiebureaus af te gaan. Ook zij kunnen niet alle aanwezige warmtepompen kennen en vergelijken, maar wel een aantal hiervan. De ervaringen in installatie en gebruik kunnen zij vergelijken en op grond daarvan een voorkeur ontwikkelen.

Daikin all electric warmtepompen

Het is wel goed om te realiseren dat PureWarmte onder andere Daikin warmtepompen heeft geselecteerd na zeer uitgebreid en voortdurend marktonderzoek. Daarbij komt echt heel veel kijken, zoals we hierboven aangaven.

Bij vrijwel alle ontwerpvraagstukken die bij ons voorliggen, zien wij dat deze kunnen invullen met Daikin producten. Of het nou standaardsituaties zijn, of klantvragen met afwijkende gebruikswensen of technische beperkingen in het project. Daikin heeft heel veel verschillende producten, zorgvuldig ontwikkeld om aan te sluiten bij diverse klantvragen.

Bij Daikin zien we bijvoorbeeld dat de componenten van zeer goede kwaliteit zijn, afkomstig van gerenommeerde fabrikanten. Dat betekent dat er weinig stuk gaat, de bedrijfszekerheid hoog is en de onderhoudskosten laag. De aansturing van de componenten gebeurt zorgvuldig, nooit overhaast, waardoor de componenten niet onnodig op de proef worden gesteld of over limieten worden gedreven, en efficiënt kunnen blijven werken. Daikin is de grootste fabrikant wereldwijd van verwarmings- en koelapparatuur, afkomstig uit Japan, en dat betekent veel, zoals een grote onderzoek- en ontwikkelingscapaciteit en eigen productie van de belangrijke onderdelen.

Daarnaast geeft Daikin tien jaar gegarandeerde beschikbaarheid van reserve-onderdelen, dus als er na lange tijd toch iets stuk gaat, dan kan de reparatie meestal toch uitgevoerd worden.

Nibe all electric warmtepompen

Nibe is een stevig gewortelde fabrikant uit Zweden, gevestigd in een grote reeks landen wereldwijd en met een flink marktaandeel. Het productassortiment is met verschillende soorten warmtepompen en boilers  breed te noemen, en is geschikt voor woningen, bedrijfspanden en utiliteit, en industrie.

In Nederland is Nibe vooral bekend om het aanbod van bodemwarmtepompen, die wij graag inzetten bij onze klanten. Net als Daikin merken we dat de componenten van solide kwaliteit zijn, en de warmtepompen na correcte initialisatie grotendeels probleemloos functioneren. De aansturing van de warmtepomp verschilt iets van Daikin, maar verloopt naar onze smaak goed.

Remeha all electric warmtepompen

De Nederlandse fabrikant Remeha kennen we al lange tijd als ontwikkelaar en producent van cv-ketels. Daarin zijn ze een van de grootste aanbieders. Hoewel ze sinds enige jaren ook warmtepompen in het programma hebben, profileren ze zich nog steeds met name als cv-ketel specialist. Ze lijken vast te houden aan het thuis verbranden van explosieve gassen door te adverteren met “klaar voor bijmenging van waterstof”.

Omdat Remeha relatief recent is begonnen met leveren van warmtepompen, kijken wij met positief kritische blik naar het aanbod, de prestaties en de reputatie in de markt. Kwaliteit en duurzaamheid zijn wat ons betreft niet bekend en dienen zich nog te bewijzen. Ook zijn wij benieuwd of de belangrijkste componenten zoals de compressor, de warmtewisselaars en regelelektronica ook worden ingekocht bij externe leveranciers, of zelf worden ontwikkeld en geproduceerd, zoals bij meer gevestigde partijen.

No items found.
Wouter Stemerdink
Warmtepompexpert