Duurzaamheid

Een hybride of een all-electric warmtepomp, welke kies je?

Marc Eckenhuijsen Smit
5 minuten leestijd

Wat is nu in jouw situatie verstandiger? Een hybride warmtepomp die op koude winterdagen de gasketel laat bijspringen of een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, die aardgas overbodig maakt?

Een hybride of een all-electric warmtepomp, welke kies je? - PureWarmte

De juiste keuze maken

Voor nieuwbouwwoningen is de eis er al sinds 2018. Maar uiteindelijk zullen alle woningen over moeten naar het nieuwe “aardgasvrij” verwarmen.  Wie nu kiest voor hybride zal dus in de toekomst alsnog over moeten stappen. De vraag is dus ook of het verstandig is dit in twee stappen in plaats van in één keer te doen. Zeker als die extra stappen zowel extra kosten als besparingen met zich meebrengen.

Of je er goed aan doet alle in één keer of in twee stappen te doen weet je pas als je beide scanario's in kaart hebt gebracht.

Wist je dat de volledig elektrische warmtepomp over de gehele looptijd meestal financieel een stuk voordeliger is dan de hybride, ook al is de investering hoger?

De zogenaamde all-electric ready warmtepomp belooft klaar te zijn voor de volgende stap. Maar hoe weet of dat een toekomst vaste oplossing is als je die stap nog niet in kaart hebt gebracht?

Vooruitkijken

In onze blog "Wachten met aardgasvrij wonnen op hogere gasprijs? Waarom zou je." viel te lezen dat het verstandig is om vooruit te kijken bij de investeringsbeslissingen in een warmtepompsysteem. Ook werd in die blog duidelijk dat er hoge rendementen te halen zijn met deze investering in de eigen woning.  

Isoleren of niet

Isoleren is eigenlijk altijd, ongeacht de overstap op een warmtepomp, een goed idee. Isoleren is vaak redelijk betaalbaar, soms gesubsidieerd en drukt in alle gevallen de energiekosten: je houdt je warmte gewoon binnen. Bovendien neemt het wooncomfort toe. Wie geen spaargeld heeft voor isoleren kan in veel gevallen terecht bij het Warmtefonds. Kortom, isoleren is altijd stap 1. Maar je huis hoeft niet perfect te zijn geïsoleerd om over te kunnen stappen op een warmtepomp. Dat is een fabeltje. Overigens kan het Warmtefonds ook bij de financiering van de warmtepomp assisteren. 

Investering in toekomstvast

Omdat een volledig elektrische warmtepomp het hele jaar door voldoende warmte moet kunnen produceren, in de zomer koeling moet leveren, en ook nog eens al het douche- en badwater moet maken, is deze een stuk robuuster uitgevoerd en levert deze een hoger vermogen dan de hybride variant. Dat maakt deze systemen kostbaar. Bovendien vraagt de overstap naar een volledig elektrische warmtepomp soms om aanpassingen van de elektra (3-fasen huisaansluiting) en worden er hogere eisen gesteld aan warmte-afgiftesystemen zoals radiatoren en aan de cv-leidingen.  

Het complete plaatje

Het maken van een goed financieel plaatje is voor elke woning anders. PureWarmte weet wat daarbij komt kijken en kan je dus goed helpen.

Bij woningen waar veel moet gebeuren is het van belang de praktische en financiële gevolgen daarvan goed te kunnen overzien. Een Warmteplan is dan eigenlijk eigenlijk onmisbaar. In dat plan wordt volledig in kaart gebracht wat er nodig is om aardgasvrij te verwarmen. Wij vinden het niet verstandig te kiezen voor een tussenstap naar hybride als je het complete plaatje niet hebt.

Een voorbeeld

De totale kosten van een volledig elektrische warmtepomp liggen voor een eengezinswoning van ca 120m2 als nel rond € 12.000. Terwijl een hybride installatie in een dergelijke situatie rond € 4.000 kost. Met een volledig elektrische installatie lever je de hoogste bijdrage aan het klimaat. Maar is dat ook financieel de beste keuze?

Bij PureWarmte rekenen we ook deze investeringen dagelijks voor alle soorten woningen en gezinssamenstellingen door. Die berekeningen zijn altijd maatwerk. Factoren als de aanwezigheid van zonnepanelen, het warmteverlies van de woning en het aantal bewoners bepalen mede de uitkomst. Toch is er wel een rode draad te herkennen.

 Goedkoop is duurkoop

Wie investeringen in verbeteringen van de woning naar achteren schuift, profiteert niet van de voordelen die die verbeteringen vanaf dat moment al hadden kunnen opleveren. Dat geldt financieel vooral voor de lagere maandlasten. Maar ook eerder genieten van een verhoogd comfort heeft voordelen. In onze post Wachten met aardgasvrij wonen op hogere gasprijs? Waarom zou je? valt bovendien te lezen dat een goed geïsoleerde, aardgasvrije woning ook direct al leidt tot een aantoonbaar hogere waardering van je woning.

 Aan de hand van een voorbeeld uit die post gaven we aan, dat wie nu overstapt op een warmtepomp kan rekenen op een rendement op die investering van veelal boven de 10%.  Of je daarbij kiest voor een hybride of all-electric warmtepomp hangt er vooral vanaf of je een hoog rendement (bijv. 14%) over een investering van € 4000 aantrekkelijker vindt dan eveneens hoog rendement van enkele procentpunten lager (bijv. 12%) over een investering van € 12.000 voor de volledig elektrische warmtepomp.

Conclusie

Wie meent over die (12.000-4.000=) € 8000 uit dit voorbeeld een hoger rendement dan de ca 10% te kunnen maken zou dan kiezen voor een hybride warmtepomp. Wie 10% een goed rendement vindt investeert in all-electric en gaat dus direct voor aardgasvrij.  

Met die laatste keuze worden bovendien, in vrijwel alle gevallen, de totale uitgaven voor verwarmen voor de komende 20 jaar het laagst.

Ben je geïnteresseerd in aardgasvrij wonen en wil je dit voor jouw woning doorgerekend hebben? PureWarmte helpt je graag verder.

No items found.
Marc Eckenhuijsen Smit
Warmtepompexpert