Algemeen

Fabels over de all-electric warmtepomp

Wouter Stemerdink
5 minuten leestijd

Over all-electric warmtepompen gaan nogal wat fabels de ronde. Omdat veel woningeigenaren nog geen warmtepomp hebben, zijn gebruikerservaringen nog niet wijdverspreid en worden onwaarheden niet snel weerlegd.

Fabels over de all-electric warmtepomp - PureWarmte

Onbekend maakt onbemind

De onwaarheden zijn vaak negatief gesteld en weerhouden sommigen van de overgang naar een nieuw all-electric warmtepompsysteem.

Bij PureWarmte krijgen we veel vragen over deze onderwerpen en laten we zien dat juist voor bijna alle woningen geldt, dat een zorgvuldig ontworpen all-electric warmtepompsysteem het comfort in huis verhoogt en veel geld bespaart. In deze blog zetten we een aantal fabels op een rij.

“Een all-electric warmtepomp kan alleen met goede isolatie”

Ook een woning met matige isolatie kun je warm krijgen met een all-electric warmtepomp. Die moet dan meer vermogen leveren (sterker zijn) en er moeten voldoende grote radiatoren in huis zijn. Ook helpt het als de warmtepomp het cv-water op een wat hogere temperatuur kan stoken, bijvoorbeeld 65 graden. Dit heeft wel een keerzijde: hoe hoger de cv-temperatuur, hoe harder de warmtepomp moet werken en elektriciteit verbruiken. De hoge-temperatuur warmtepomp is minder zuinig.

Daarom is het altijd zinvol om eerst je huis te isoleren en daarmee je warmtebehoefte in de winter te beperken. Je bepaalt zelf hoe ver je daarin wilt gaan: isoleren zonder al te grote ingrepen, of ga je een stap verder en plaats je bijvoorbeeld voorzetwanden door de hele woning.

PureWarmte hanteert als vuistregel: als je woning redelijk of goed geïsoleerd is, dan kun je in de praktijk overstappen op een all-electric warmtepompsysteem. Wij rekenen dit van tevoren gedetailleerd door en presenteren de uitkomsten per kamer in de woning in ons Warmteplan.

“Een lucht/water warmtepomp maakt herrie”

All-electric warmtepompen bestaan doorgaans uit een buitendeel en een binnendeel. De laatste maakt minder geluid dan een cv-ketel en is vrijwel stil. Het buitendeel echter blaast veel lucht uit als de verwarming aan staat of de douchewatertank wordt opgewarmd.

De fabrikanten hebben de laatste jaren hun aandacht hier goed op gericht. De ventilatorbladen hebben een andere vorm gekregen, zijn groter geworden en draaien minder snel rond. Hierdoor zijn ze veel rustiger geworden, en mensen die komen luisteren zeggen meestal “is dit nou waar we ons druk over maken?”. De vogels, wind, straatgeluiden, auto’s in de buurt maken meer geluid, en daar zijn we niet bezorgd over.

“Een all-electric warmtepomp heeft een hoog elektriciteitsverbruik”

Een zorgvuldig ontworpen en kwalitatief goede all-electric warmtepompsysteem voor een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 4.000 kWh per jaar voor ruimteverwarming en douchewater. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektriciteit voor het huishouden (verlichting, wasmachine etc.) en lijkt misschien veel. Als je het echter vergelijkt met de enorme hoeveelheid warmte die een woning nodig heeft, dan is het juist weinig. De warmtepomp maakt deze warmte op een heel zuinige manier en heeft hiervoor “slechts” 4.000 kWh per jaar nodig. Dit is veel voordeliger dan dezelfde warmte opwekken met een cv-ketel.

“Een all-electric warmtepomp kan alleen met vloerverwarming”

Met alleen vloerverwarming in een woning werkt het warmtepompsysteem het meest zuinig, omdat de cv-watertemperatuur dan maar tot 30-35 graden hoeft te worden verwarmd. Als er radiatoren in de woning zijn, dan moet de cv-temperatuur wat hoger zijn om de radiatoren voldoende warmte te laten afgeven.

Uit onze ontwerpen van warmtepompsystemen en de praktijk na inbedrijfstellen blijkt vaak, dat woningen met radiatoren en verbeterde isolatie ook heerlijk warm zijn als het buiten vriest. Dit rekenen we voorafgaand aan de installatie door, zodat u zeker bent van een comfortabele winter.

“Het overheidsbeleid is niet duidelijk dus de all-electric warmtepomp is niet aantrekkelijk”

De all-electric warmtepomp is voor het milieu altijd het meest aantrekkelijke alternatief, omdat deze werkt met een beperkte hoeveelheid elektriciteit, die steeds meer duurzaam wordt opgewekt. Duurzamer bestaat niet!

De financiële aantrekkelijkheid is nog steeds groot, omdat aardgas relatief duur is. Wij verwachten dat aardgas geleidelijk duurder wordt, onder andere door verhogen van de energiebelasting ten gunste van elektriciteit. Dat vergroot de financiële aantrekkelijkheid.

Bij elk all-electric warmtepompsysteem maken wij een energieberekening en een financiële berekening, zodat u vooraf weet welke gevolgen de overstap heeft. De besparing met een all-electric warmtepompsysteem varieert van 20% tot 50%, en dat is inclusief de investeringskosten in het begin.

“Een all-electric warmtepompsysteem is te duur”

De investering in een all-electric warmtepompsysteem is een flink bedrag. De maandelijkse besparing in verwarmingskosten is echter het hoogst; helemaal wanneer je veel goedkope elektriciteit van eigen zonnepanelen kunt gebruiken.

Recente onderzoeken van bijvoorbeeld NVM tonen aan dat een woning flink in waarde stijgt door verbetering van het energielabel. Uw woning is toekomstvast gemaakt, heeft een verhoogd comfort en is duurzaam. Voor het warmtepompsysteem betekent dit een waardestijging van 3-6% van de woningwaarde. De investering is daarmee direct meer dan terugverdiend.

“Warmtepompen zijn niet duurzaam door het drijfgas dat er in gebruikt wordt, dat is schadelijk voor het milieu”

Het drijfgas, ook koudemiddel genoemd, blijft tijdens de levensduur in het apparaat. Bij het einde van de levensduur wordt het afgepompt en gerecycled. De installatiebedrijven die gecertificeerd zijn om met deze gassen te werken, voeren een nauwkeurige boekhouding en houden deze gassen in de fles.

Een modern en bekend koudemiddel is R290, ofwel propaan. Dit gas is bij ontsnappen slechts weinig schadelijk en wordt daarom steeds meer toegepast. Hiermee is mogelijke milieuschade bij ontsnappen geminimaliseerd.

“De all-electric warmtepomp levert bij vrieskou niet genoeg warmte”

Een goede warmtepomp is zo ontworpen, dat deze juist bij flinke vorst wel voldoende warmte levert. Bij een minder goede warmtepomp zie je dat bij vorst het vermogen sterk terugloopt. Daarom is het belangrijk een kwalitatief goede warmtepomp te kopen, die met duidelijke specificaties laat zien wat het vermogen is bij bijvoorbeeld -10 graden buiten.

Onze ervaring met onder andere Daikin warmtepompen is gunstig. Bij vorst blijft het vermogen goed op niveau en blijft de woning warm. Goede warmtepompen kunnen veelal tot -25 graden buiten toch warmte uit de lucht halen en binnen afgeven.

Wouter Stemerdink
Warmtepompexpert