Algemeen

Hoe herken je een goede all-electric warmtepomp?

Wouter Stemerdink
5 minuten leestijd

Wat is nou een goede all-electric warmtepomp? Waar herken je deze aan, wanneer je geïntimideerd wordt door vele gegevens over de werking, de efficiëntie of de aansturing?

Hoe herken je een goede all-electric warmtepomp? - PureWarmte

Zorgvuldige selectie

Er komen steeds meer merken en modellen all-electric warmtepompen op de markt. Bij het kiezen van het juiste model voor jouw woning kijken wij niet alleen naar het technische ontwerp, de hoeveelheid warm tapwater of de bijpassende kamerthermostaat. Minstens zo belangrijk is: wat is nou een goede all-electric warmtepomp? Waar herken je deze aan, wanneer je bedolven en misschien geïntimideerd wordt door gegevens over de werking, de efficiëntie of de aansturing?  

Het is belangrijk om een goede warmtepomp te installeren, op basis van verschillende criteria:

  • hoge bedrijfszekerheid
  • goede werking, comfortabel
  • lage energiekosten
  • lange levensduur
  • lage onderhoudskosten

Herkennen van kwaliteit

PureWarmte helpt jou hierbij door de passende warmtepomp te selecteren op basis van jouw situatie, en dit te verantwoorden. Wij kiezen hierbij uitsluitend voor premium merken, die warmtepomp modellen voeren die voldoen aan bovenstaande criteria. Wij doorzien specificaties en omarmen kritisch de bewezen ontwikkelingen, niet de hypes.

Merken die volgens PureWarmte aan deze criteria voldoen zijn bijvoorbeeld (niet uitputtend):

Hoge bedrijfszekerheid

Waarschijnlijk is de hoge bedrijfszekerheid het belangrijkste criterium. De warmtepomp is een belangrijk onderdeel van je woning, en als deze uitvalt wordt je woning direct slecht bewoonbaar. Dat kun je niet zeggen van een koelkast of douchekraan. Hogebedrijfs zekerheid is dus een belangrijk selectiecriterium.

Onder bedrijfszekerheid verstaan we dat we erop aan kunnen dat het warmtepompsysteem doet wat het moet doen: zonder storingen verwarmen in de winter, koelen in de zomer, en het hele jaar warm douche- en badwater leveren. Onder het warmtepompsysteem verstaan we het geheel van warmtepomp, warmteafgifte (vloerverwarming, radiatoren, convectoren, fancoils), cv-leidingen en regeling van de temperatuur.

Slechts enkele fabrikanten ontwikkelen en produceren de compressor zelf, en besteden hier veel aandacht aan.

Voor een hoge bedrijfszekerheid is het nodig dat de onderdelen van het systeem van uitstekende kwaliteit zijn: zorgvuldig ontworpen volgens hoge standaarden, naar specificatie gefabriceerd en meerdere jaren getest. Dit geldt bijvoorbeeld voor de compressor in de warmtepomp, wellicht het belangrijkste deel van de installatie. Slechts enkele fabrikanten ontwikkelen en produceren de compressor zelf, en besteden hier veel aandacht aan. Dit is bij uitstek het onderdeel van de warmtepomp dat het meeste arbeid verzet en efficiënt moet werken. Dan is het sterk als de compressor in huis is ontwikkeld, en ook dat deze voor uw warmtepomp over tien jaar nog leverbaar is mocht deze toch kapot gaan. Een solide onderneming met een bewezen staat van dienst is dan van belang. 

Goede werking

Ook is het belangrijk dat de aansturing van de componenten door de software in de warmtepomp goed is, waardoor de warmtepomp goed acteert en reageert in uiteenlopende situaties. Hierdoor worden onderdelen niet overbelast en blijven de prestaties op hoog niveau. In een goede warmtepomp zijn de juiste onderdelen opgenomen, geen onnodige onderdelen, en is het ontwerp zo eenvoudig mogelijk gehouden: hoe meer onderdelen, hoe meer er kapot kan gaan. De onderdelen zijn ook goed gedimensioneerd: niet te klein voor hun taak, maar ook niet te groot.

Als je meer bekend bent met de specificaties, dan ontdek je bijvoorbeeld dat een goede warmtepomp bij strenge vorst nog steeds veel warmte levert, en een minder goede warmtepomp aanmerkelijk minder.

Van de buitenkant is dit als consument vaak moeilijk te beoordelen bij een aankoopbeslissing. De reputatie van een merk, maar liever nog de gebruikerservaringen van warmtepomp-eigenaren kunnen hier mogelijk houvast bieden. Als je meer bekend bent met de specificaties, dan ontdek je bijvoorbeeld dat een goede warmtepomp bij strenge vorst nog steeds veel warmte levert, en een minder goede warmtepomp aanmerkelijk minder. Juist wanneer veel warmte nodig is! Ook deze informatie is voor een onervaren koper vaak moeilijk te achterhalen. PureWarmte begrijpt de specificaties en scheidt het kaf van het koren.

Lage energiekosten

Een volledig elektrische warmtepomp heeft lage energiekosten als deze zuinig werkt, dat wil zeggen relatief weinig elektriciteit gebruikt en veel warmte levert. Voor een zuinige werking is ook nodig dat de warmtepomp in een verwarmingsseizoen zo min mogelijk stopten later weer aan gaat, de zogenaamde “start-stops”. Tijdens een start wordt wel elektriciteit verbruikt, maar weinig warmte geleverd; pas na enkele minuten is het systeem weer efficiënt aan de slag.

Het beperken van het aantal start-stops kun je bereiken door de warmtepomp zo te ontwerpen dat deze kan terugtoeren naar een zo laag mogelijk vermogen, bijvoorbeeld 20% van het maximale vermogen.

Lange levensduur

Ook voor een lange levensduur van uw warmtepompsysteem is het nodig dat de onderdelen van het systeem van uitstekende kwaliteit zijn. Ze zijn dan zorgvuldig ontworpen volgens hoge standaarden, naar specificatie gefabriceerd en gaan lang mee. De fabrikanten met eigen ontwerp- en testafdelingen, en eigen productiefaciliteiten van hoofdcomponenten lopen hierin voorop. De visie op ontwikkeling van hoogstaande installaties van solide kwaliteit is hier echt anders dan een fabrikant die de componenten ergens in China inkoopt en assembleert in slechts een fraai uitziende omkasting. De prestaties blijven achter wanneer het gaat vriezen en uitval is mogelijk; dan wordt het snel koud in huis.

Mocht er toch een onderdeel kapotgaan, dan is het belangrijk dat dit ook na lange tijd nog leverbaar is. De fabrikant dient dan nog steeds actief te zijn in dezelfde markt en een garantie voeren op beschikbaarheid van onderdelen, bijvoorbeeld 10 jaar. Dat lukt alleen als de fabrikant een grote onderneming is, reeds langere tijd actief in deze markt, ende warmtepompen een hoofdproductlijn vormen. Een fabrikant die losse onderdelen verspreid inkoopt kan dit niet garanderen. Het is zonde als je na 10 jaar gedwongen wordt een nieuw warmtepompsysteem aan te schaffen omdat een belangrijk onderdeel niet leverbaar is.

Voor een lange levensduur van de warmtepomp is het ook belangrijk dat het technisch ontwerp van het warmtepompsysteem in orde is. Dat betekent dat de samenhang van de warmtepompen de andere onderdelen zoals leidingen, warmteafgifte en temperatuurregeling goed is. De warmtepomp wordt dan niet over- of onderbelast en werkt zoals beoogd. 

Lage onderhoudskosten

Onderhoudskosten van een warmtepomp zijn laag als de onderhoudsinterval lang is, als weinig onderdelen tijdens de levensduur kapotgaan, en als onderdelen lang verkrijgbaar zijn.

Goede warmtepomp merknaam

Een goede merknaam is jarenlang opgebouwd door betrouwbaarheid en consistente kwaliteit van producten. De fabrikant is innovatief en maakt gebruik van de nieuwste technologieën. De producten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en presteren goed onder verschillende omstandigheden. Goede klantenservice en ondersteuning zijn essentieel. De merknaam moet erkend zijn door industriecertificeringen en onderscheidingen die de kwaliteit en prestaties van de producten bevestigen.

Wouter Stemerdink
Warmtepompexpert