Algemeen

Pas op voor verkopers. Waarom jouw woning maatwerk vraagt.

Marc Eckenhuijsen Smit
5 minuten leestijd

Warmtepompen zijn er in vele maten en soorten. Verkopers laten vooral zien wat ze willen dat je ziet. Dus de sterke kant van hun product. Maar jij wilt eigenlijk vooral weten welke punten voor jouw situatie belangrijk zijn. Dat kunnen dus ook de minder sterke kanten van hun product zijn.

Pas op voor verkopers. Waarom jouw woning maatwerk vraagt - PureWarmte

Niet verdwalen

Voordat je je verdiept in de sterke en minder sterke kanten van een product is het eerst zaak te begrijpen wat voor jouw situatie de best passende oplossing is. En oplossingen zijn er vele.

Zo zijn er lucht/water, lucht/lucht en water/water warmtepompen. Dan heb je nog hybride, All electric en All electric Ready systemen. Bij die varianten heb je dan ook nog monoblock en split uitvoeringen.

Veel verkopers hebben voor jou de keuze tussen deze producten al gemaakt. Hun product staat immers centraal.

Maar voor je het weet worden de indrukwekkende specificaties van hun systeem leidend in jouw keuze. Terwijl die specificaties mogelijk helemaal niet de belangrijkst zijn voor jouw situatie.

Onze warmtepomp kan water afleveren met een temperatuur van 75C

Voor een huis met vloerverwarming od met moderne convectoren is dat helemaal niet nodig. Sterker nog, in een dergelijke woning wil je water mogelijk tot maximaal 35C verwarmen voor de vloerverwarming en 37C het douche en badwater. Een mooie specificatie dus waar je niets aan hebt.

Deze warmtepomp heeft een piekvermogen van 10 kW

Als je als consument deze stortvloed van terminologie hebt door geakkerd moet je ook nog oppassen dat je je niet verslikt in specificaties. Zo telt, bij de aanduiding van de capaciteit van de warmtepomp, de ene leverancier het vermogen van de back-up verwarming mee en de ander niet. Wat je wil weten voor het normale verbruik is vooral het vermogen zonder back-up verwarming.

Onze warmtepomp heeft de hoogste SCOP

De SCOP staat voor het seizoen gecorrigeerde rendement van een installatie. De SCOP geeft inzicht in hoe efficiënt een warmtepomp is. Maar als je in een woning veel warmte door de muren verliest of onnodig warm water naar de afgiftesystemen stuurt kan die mooie SCOP op koude dagen als sneeuw voor de zon verdampen.

Kortom, je moet goed weten wat je doet en wat zin en onzin is. Er is eenvoudigweg niet een 'beste" oplossing die bij iedereen hetzelfde is. Sterker nog, pas nadat je een goed overzicht hebt van de wensen en mogelijkheden kan je een goede keuze maken.

Niet het product centraal stellen maar jouw wensen en mogelijkheden

Bij PureWarmte starten we dus niet met een verkoopgesprek. We starten met een intakegesprek. Dat doen we nu nog gratis. Niet omdat het ons niets kost. Onze tijd is schaars. Maar wij zijn van mening dat jij geen goede keuze kan maken als je geen overzicht hebt. Daarom helpen we je daarbij. Na de intake sturen we je een overzicht van jouw wensen en uitgangspunten. We rekenen een oplossing door en maken op basis daarvan een indicatieve berekening. Dat geeft je een goed beeld en stelt je dus in staat een verstandige beslissing te nemen.

En ja, natuurlijk hopen we dat je na zo'n intake voor ons kiest. Vooral omdat we je echt hebben geholpen en je hebt kunnen zien hoe wij werken.  

Het gehele proces als zeer professioneel en uitermate vriendelijk ervaren. Vanaf de eerste gesprekken en inmeting al vakkundige en eerlijke adviezen.

Maatwerk loont

Jouw huis en jij verdienen maatwerk. Maatwerk omdat jouw huis, qua isolatie en warmtevraag, vaker wel dan niet verschilt van dat van je buren. Maar ook omdat jouw gezinssamenstelling en wensen zelden hetzelfde zijn als die van je buren. Daarbij is een warmtepompsysteem vaak het eindstation van een periode waarin de woning (soms in stapjes) is geïsoleerd en verbeterd en volledig aardgasvrij gemaakt kan worden.

Ik was aangenaam verrast hoe snel en gemakkelijk ze me in staat stelden om over te schakelen naar volledig elektrische verwarming. Ze weten echt wat ze doen!

Maatwerk loont ook omdat een aardgasvrije woning, volgens de NVVM, een hogere marktwaarde heeft dan een woning die nog wel (gedeeltelijk) op aardgas wordt gestookt.

Marc Eckenhuijsen Smit
Warmtepompexpert