Algemeen

Wachten met aardgasvrij wonen op hogere gasprijs? Waarom zou je? Twee tips.

Marc Eckenhuijsen Smit
5 minuten leestijd

Om de financiële gevolgen van de keuze tussen verwarmen op aardgas, met een hybride warmtepomp of helemaal zonder gas met een all-electric warmtepomp te kunnen beoordelen zijn de huidige marktprijzen van gas en elektra maar beperkt van belang.

Wachten met aardgasvrij wonen op hogere gasprijs? Waarom zou je? Twee tips.

Tip 1: Kijk vooruit

Kijk vooral naar de verwachte ontwikkeling van de prijzen van aardgas en elektriciteit in de toekomst. Met name de komende 15 tot 20 jaar. Daarbij is bovendien de verhouding tussen de gasprijs en de elektra prijs belangrijk.

En juist in die verhouding zijn er enkele duidelijke trends waarneembaar. Als je die meeneemt in je overweging wordt de beslissing al een stuk overzichtelijker.

Deskundigen zijn het erover eens dat gas de komende 20 jaar duurder zal worden, terwijl elektriciteit goedkoper wordt.

De trends op een rijtje

Impact van overheidsmaatregelen

Om tegen 2030 eenCO2-reductie van 60% te bereiken, verhoogt de Nederlandse overheid jaarlijks de belasting op gas. In 2024 heeft de overheid de energiebelasting op gas verhoogd met 11 cent per kubieke meter, terwijl de belasting op elektriciteit dat jaar met 2 cent per kWh is verlaagd. In juli 2024 wordt voor 1 jaar vast gas, ca € 1,25 per m3 betaald. Omgerekend in kilowatts per uur (kWh)is dat ca 12,5 cent. Voor1 jaar-vast elektriciteit betaal je nu ca 25 cent per kWh. Zelfs in een behoudend scenario leidt alleen al een dergelijke terugkerende belasting maatregelen ertoe dat de aardgasprijs in 20 jaar oploopt tot boven de 2 euro per m3 en elektra daalt naar onder de 15 cent per kWh. 

Afname van de beschikbaarheid van gas

Voorheen kon Nederland putten uit grote voorraden aardgas van eigen bodem. Met het sluiten van de Groningse gasvelden is Nederland nu grotendeels afhankelijk van gasimport. Dit brengt extra kosten voor transport met zich mee en maakt Nederland gevoeliger voor prijsschommelingen op de wereldmarkt, beïnvloed doorfactoren zoals conflicten en de toenemende vraag van landen als China en Duitsland. Ook deze prijsdruk op aardgas is vooral opwaarts.

Toename van groene stroom tegen lagere kosten

Tegenover de prijs opdrijvende ontwikkelingen voor aardgas staat een sterk groeiend aandeel van groene stroom in Nederland. In 2023 was het aandeel groene stroom al opgelopen tot 48%. Wat in lijn ligt met het doel om tegen 2030 70% duurzaam op te wekken. Dit heeft niet alleen voordelen voor onze CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een stabielere en minder geopolitiek gevoelige prijsvorming.   Bovendien is groene stroom aanzienlijk goedkoper dan grijze stroom. Zo ligt de netto kostprijs van stroom van windparken op zee, inclusief transportkosten, op ca 8 cent per kWh, terwijl ook de kostprijs van stroom van eigen zonnepanelen met ca 6 cent per kWh veel lager ligt dan de huidige stroomprijs.

Nu is de prijs van elektriciteit nog gekoppeld aan de prijs van aardgas. Er komt een moment dat aardgas niet meer leidend zal zijn.

Tip 2: Maak een simpel rekensommetje

Omdat een warmtepomp ongeveer 4x zo efficiënt is als een gasgestookte Cv-installatie, wordt het financieel al interessant om met aardgas te stoppen als de kosten van aardgas meer dan 25% bedragen van die van elektra. Dat is nu al het geval. Sterker nog die verhouding is nu zelfs al 50%. In juli 2024 wordt voor 1 jaar vast gas, ca € 1,25 per m3 betaald. Omgerekend in kilowatts per uur (kWh)is dat ca 12,5 cent. Voor 1 jaar-vast elektriciteit betaal je nu ca 25 cent per kWh. In juli 2024 kost 1kWh aardgas dus 50% van 1kWh elektriciteit.

Een voorbeeld

Om te begrijpen wat het effect is van alleen al de besproken belastingmaatregelen over meerdere jaren hebben wij voor een voorbeeldsituatie een jaarlijkse prijsstijging van 5 cent per m3 aardgas en een daling van 0,25 cent per kWh van de elektriciteitsprijs per jaar doorgerekend over 20 jaar.  In die aanname gaan wij dus uit van minder dan de helft van de belastingmaatregel per 1 januari 2024!

Alleen al deze belastingeffecten zorgen voor een verdubbeling van het rendement op de investering in een warmtepomp. Overigens lijkt het aannemelijk dat, door het gunstiger wordende rendement op de investering in een warmtepomp, de subsidie op de aanschaf van een warmtepomp op termijn niet meer nodig en gerechtvaardigd zal zijn. Gebruik die dus zo lang het nog kan.

Conclusie

Wie nu overstapt op een all electric warmtepomp profiteert van de nu nog ruimhartige subsidie en ziet de komende jaren bovendien de effecten van belastingmaatregelen en andere prijseffecten terug in de portemonnee. Inclusief de huidige subsidie loopt daardoor het rendement, in veel gevallen, op tot ver boven de 10%. Daadkracht wordt dus beloond.

Daar bovenop is het goed je te bedenken dat een goed geïsoleerde en met warmtepomp uitgevoerde woning ook direct al leidt tot een hogere waardering. Volgens de NVM is deze meerwaarde ongeveer 2% van de woningwaarde per labelsprong1). Voor een gemiddelde woning is dat een waardestijging van € 8.0002) per labelsprong.  Door te kiezen voor aardgasvrij wonen met een all-electric warmtepomp profiteer je het meest van die waardestijging.

Ben je geïnteresseerd in aardgasvrij wonen en wil je dit voor jouw woning doorgerekend hebben? PureWarmte helpt je graag verder.

1)  Volgens NVM is effect van energielabel op woningwaarde nu groter dan ooit zie link

 2)   Volgens het CBS bedraagt de gemiddelde woningwaarde in Nederland in 2023 € 418.000 zie link

No items found.
Marc Eckenhuijsen Smit
Warmtepompexpert