Duurzaamheid

Welke besparing levert een warmtepomp op?

Marc Eckenhuijsen Smit
5 minuten leestijd

Om je huidige energiekosten te kunnen vergelijke met de kosten die je maakt met een warmtepomp, zal je alle verschillen in die kosten op een rijtje moeten zetten. En dat over de gehele gebruiksduur. Dat maakt het best een ingewikkelde berekening.

Welke besparing levert een warmtepomp op? - PureWarmte

Berekening de verschillen

Net als bij een goede hypotheekberekening moet je voor een goede berekening van de financiële voor-en nadelen van een warmtepompsysteem de verschillen tussen de oude en nieuwe situatie naast elkaar zetten.

Omdat je een warmtepompinstallatie voor een langere periode koopt. Tussen de 15 en 20 jaar, is het van belang die kosten voor die gehele periode door te rekenen. Dat is nog best een klusje.

Bij die berekening gaat het om de volgende jaarlijkse energiekosten:

  • gasverbruik verwarming
  • gasverbruik warmtapwater
  • gasverbruik koken
  • elektriciteitsverbruik verwarming
  • elektriciteitsverbruik warm tapwater
  • elektriciteitsverbruik koken

Daarnaast zijn er de kosten van installatie en onderhoud

  • aanschafkosten (incl. subsidie)
  • aanpassingen aan woning en installaties
  • vastrechtkosten aardgas
  • jaarlijks onderhoudskosten

Doe doordachte aannames

Omdat je een berekening gaat maken over de komende jaren ontkom je er niet aan om vooraf na te denken over de toekomst. Daarbij zijn met name de volgende zaken van belang:

1: heb je enig idee van de prijsontwikkeling van aardgas en elektra? Zo niet lees dan ons blog. "Wachten met aardgasvrij wonen op hogere gasprijs? Waarom zou je."

2: heb je een beeld bij hoeveel energie je eventueel zelf gaat opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen? Hoe dan ook rekening met wijzigingen in de regelgeving die je nu al kan zien aankomen. Bijvoorbeeld het afschaffen van de salderingsregeling.

Onze ervaring

Wat de besparing is die je over de gehele looptijd kunt bereiken als je overstapt naar gasloos wonen, is voor elk huishouden en elke woning weer anders. Daarbij geldt dat bij een oudere woningen vrijwel altijd meer gedaan moet worden om de overstap te kunnen maken. Denk dan bijvoorbeeld aan isoleren. Daar staat tegenover dat die oudere, vaak onzuinige, woningen ook de hoogste energielasten hebben en dus een hogere besparingsopbrengst kunnen realiseren. Voor recentere woningen (na 2000) zijn die energiekosten immers vaak al wat lager.

Toch zien wij dat, over de gehele levensduur van de installatie gerekend, aardgasvrij wonen vrijwel altijd de laagste maandlasten oplevert. Gerekend in het rendement op investering komt dat meestal rond de 10% uit. Maar uitschieters, zowel naar boven als beneden, komen we ook vaak tegen.

Hulp vragen mag

Bij PureWarmte maken we bovenstaande berekeningen dagelijks voor onze klanten. De gegevens die wij, via de door onze klanten ingevulde scan, hebben ontvangen lopen we dan samen door. Tijdens een telefonisch intakegesprek vullen we die gegevens verder aan zodat in onze calculatiesoftware een compleet beeld ontstaat. Daarvan sturen we dan een samenvattende email met indicatieve berekening.

Uiteraard rekent onze software met de laatste inzichten en ontwikkelingen. Zoals het kabinetsbesluit om het salderen van zelf opgewekte zonne-energie af te schaffen of aan te passen. Of de per 1 januari 2024 verhoogde subsidiebedragen op de aanschaf van elektrische warmtepompen. Met een indicatieve berekening van PureWarmte weet je ook financieel waar je aan toe bent.

No items found.
Marc Eckenhuijsen Smit
Warmtepompexpert